Φόβοι για «Τσέρνομπιλ» στην Κύπρο

xartis kypros

Άκρως ανησυχητικά είναι για την Κύπρο τα πορίσματα έρευνας αναφορικά με το νέο πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας και συγκεκριμένα για το πυρηνικό εργοστάσιο Άκκιουγιου, καθώς τυχόν σοβαρό ατύχημα σε αυτό θα απαιτούσε εκκένωση της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστα Παπανικόλα, η ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου, επιτρέπει στην Κύπρο, ακριβώς λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, να διεκδικήσει νομικό έρεισμα αναφορικά με την αδειοδότηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου.

«Άκκιουγιου» όπως «Φουκουσίμα»
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του εργοστασίου στις 14 Απριλίου και την κατασκευή του πρώτου από τους τέσσερεις πυρηνικούς αντιδραστήρες, ο κ. Παπανικόλας, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, επεσήμανε πως επιστήμονες του Ινστιτούτου Κύπρου σε συνεργασία με άλλα κορυφαία ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού Max Planck της Γερμανίας, έχουν εκπονήσει και δημοσιεύσει διάφορες σχετικές μελέτες που αφορούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη ραδιενεργό ρύπανση, που ενδεχομένως να προκύψει από πυρηνικά ατυχήματα από εργοστάσια τύπου Άκκιουγιου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανικόλας, ο οποίος είναι πυρηνικός φυσικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας επιστημών, σημείωσε: «Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σοβαρό ατύχημα στο Άκκιουγιου, αντίστοιχο λ.χ. αυτού της Φουκουσίμα, θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας».

Κίνδυνος από ραδιενεργά αέρια
Βάσει των προσομοιώσεων που έκανε το Ινστιτούτο Κύπρου, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το ρίσκο επιφανειακής συγκέντρωσης, εναπόθεσης και ανθρώπινης έκθεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μεγάλο, λόγω των επικρατούντων βόρειων και δυτικών ανέμων που επηρεάζουν κυρίως την Κύπρο». Επιπλέον, το ρίσκο έκθεσης της Κύπρου σε ραδιενεργά αέρια εξαρτάται και από την εποχή που αυτά θα εκδηλωθούν, αφού η συγκέντρωσή τους είναι σαφώς μεγαλύτερη κατά τη χειμερινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2014 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Energies 1», ενώ ο κ. Παπανικόλας τόνισε χαρακτηριστικά: «Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, πρέπει να πάρει τη δέουσα προσοχή. Πιστεύω ότι μας δίνει νομικό έρεισμα για να έχουμε λόγο στην αδειοδότηση και παρακολούθηση της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου», προσθέτοντας ότι «το θέμα είναι καθαρά τεχνικό – επιστημονικό και θα ήταν λάθος, κατά τη γνώμη μου, να μπει σε πολιτική βάση».

Ο κ. Παπανικόλας δεν παρέλειψε να σημειώσει επίσης πως η Κύπρος οφείλει να ενδιαφερθεί για το μείζον αυτό ζήτημα που επηρεάζει όλους μας: «Είναι σαν να το κτίζαμε εμείς οι ίδιοι, σε κυπριακό έδαφος. Οι εκρήξεις, οι καταστροφές δεν σέβονται σύνορα. Συνεπώς, με βάση καθαρά επιστημονική επιχειρηματολογία, γενικά αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι», επισημαίνοντας επίσης ότι «αυτό μάς δίνει νομικά ερείσματα και είναι ευθύνη της Πολιτείας να τα αναζητήσει και τα αναδείξει, ώστε να έχουμε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση και λόγο για την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων, γιατί είμαστε πραγματικά στην πρώτη ζώνη κινδύνου».

Σε σεισμικό τόξο
Ο Αναπληρωτής Λειτουργός και Σύμβουλος Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, κ. Κώστας Παπασταύρος, ο οποίος έχει κατά το παρελθόν αρθρογραφήσει εκτενώς αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δημιουργία πυρηνικών υποδομών στην Τουρκία, κληθείς από τη «Σημερινή» να σχολιάσει την είδηση αυτή, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα πυρηνικά ατυχήματα μπορεί να είναι “αμελητέα”, αλλά μπορεί να είναι και ενός επιπέδου που ενδεχομένως να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα για ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».

Όσον αφορά τις διάφορες πρόνοιες που ισχυρίζεται ότι θα πάρει η Τουρκία για αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η γεωγραφική μας περιοχή βρίσκεται σε ένα άκρως σεισμικό τόξο και όσα κατασκευαστικά μέτρα και προφυλάξεις και να παρθούν, πάντα ο κίνδυνος υπάρχει», σημειώνοντας καταληκτικά ότι: «Πρέπει και η Πολιτεία να μεταθέσει το όλο ζήτημα, στο μέτρο που μπορεί, και στην Ευρώπη».

Κινητοποιήσεις Οικολόγων
Σε ανακοίνωσή του, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναφερόμενο στο πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ στις 26 Απριλίου του 1986, σημειώνει πως, σε συνεργασία με διάφορες τουρκοκυπριακές οργανώσεις και κόμματα, πρόκειται να οργανωθεί μια σειρά από εκδηλώσεις κινητοποίησης του κυπριακού λαού ενάντια στον μεγάλο αυτό κίνδυνο, που απειλεί την Κύπρο και τον λαό της.

Συγκεκριμένα, για το θέμα του Άκκιουγιου, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών μαζί με την Κυπριακή Αντιπυρηνική Πλατφόρμα αναμένεται να διοργανώσει συναυλία στην πλατεία Σελιμιέ, δίπλα από την Αγία Σοφία στην κατεχόμενη Λευκωσία αύριο Σάββατο, 25 Απριλίου, η ώρα 2:00 μ.μ, ενώ την Κυριακή, 26 Απριλίου, στις 6:00 μ.μ., οργανώνεται στο τέρμα της Λήδρας κινητοποίηση κατά του τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου, που βρίσκεται μόλις 90 χιλιόμετρα από την κατεχόμενη Κερύνεια.

«Καλούμε επιτέλους τον κυπριακό λαό, τα κόμματα, τους θεσμούς και κυρίως την Κυβέρνηση να ξυπνήσουν», τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, σημειώνοντας τέλος ότι: «Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Οικολόγων κατά του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκιουγιου, η Συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, κ. Ρεβέκκα Χαρμς, θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 8-11 Μαΐου, όπου θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας και θα λάβει μέρος στη μεγάλη αντιπυρηνική εκδήλωση της Κυπριακής Αντιπυρηνικής Πλατφόρμας Οργανώσεων».

Σημειώνεται επίσης πως σε άμεση επικοινωνία που είχε το «Sigmalive» με την ευρωβουλευτή και Αντιπρόεδρο των Ευρωπαίων Πρασίνων Σκα Κέλερ, η τελευταία δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε εναντίον και συμμετέχουμε σε κοινωνικές και πολιτικές δράσεις κατά της ανέγερσης του πυρηνικού εργοστασίου και επιπλέον αναδείξαμε το θέμα στην ΕΕ».