Πόλεμος Ερντογάν – «New York Times»

Με τους «New York Times» αποφάσισε να τα βάλει τώρα ο Ερντογάν, έπειτα από τη δημοσίευση ενός άκρως επικριτικού κύριου άρθρου της εφημερίδας (editorial), που καταφέρεται εναντίον αυτού και του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Συγκεκριμένα, το άρθρο της περασμένης Παρασκευής (22 Μαΐου), που φέρει τον τίτλο «Μαύρα σύννεφα πάνω από την Τουρκία», ασκεί έντονη κριτική για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης AKP, κάνοντας λόγο για «ωμή χειραγώγηση» της πολιτικής διαδικασίας των επικείμενων βουλευτικών εκλογών (7 Ιουνίου) και «κακοποιημένη δημοκρατία» της Τουρκίας.

«Μετά από περισσότερο από μια δεκαετία, συγκεντρώνοντας εξουσία ως ηγέτης της Τουρκίας», η συντακτική ομάδα σημειώνει ότι «ο κ. Ερντογάν είναι στα πρόθυρα της πραγματοποίησης του ονείρου του, να αλλάξει το Σύνταγμα, για να κάνει τον πρόεδρο, παρά τον πρωθυπουργό, την κορυφαία πολιτική εξουσία». Επιπλέον γίνεται αναφορά σε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Konda, που δείχνει σημάδια μείωσης της εκλογικής επιρροής του AKP.

Πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου
Ο κ Ερντογάν δέχεται ουσιαστικά τα πυρά της εφημερίδας για τις μεθόδους εκφοβισμού και χειραγώγησης των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, ο δικηγόρος και υποστηρικτής του AKP, Rahmi Kurt, ζήτησε από τους εισαγγελείς να ερευνήσουν τους συντάκτες της «Hurriyet», κατηγορώντας τους για «υποκίνηση ανθρώπων σε ένοπλη εξέγερση κατά της κυβέρνησης», ζητώντας τη σύλληψή τους. Επιπλέον, παρατίθεται η δήλωση του Συνδέσμου Τούρκων Δημοσιογράφων, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια εξίσωσης της δημοσιογραφίας με την τρομοκρατία, κίνηση η οποία χαρακτηρίζεται ως «νέο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου και την ελευθερία του λόγου».

Στο ίδιο πλαίσιο, οι «New York Times» στηλιτεύουν την απόφαση του εισαγγελέα την περασμένη Δευτέρα, που ζήτησε την απαγόρευση διάφορων μέσων ενημέρωσης της αντιπολίτευσης που σχετίζονται με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν. Κάποιοι δημοσιογράφοι, τονίζουν οι «Times», φοβούνται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους για να κλείσει τις εφημερίδες «Hurriyet» και «Zaman», δημεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Σε κίνδυνο τα εργατικά συνδικάτα
Κάνοντας ένα βήμα πιο μπροστά, η εφημερίδα δεν διστάζει να αναφερθεί και στον φόβο που εκφράζουν τα εργατικά συνδικάτα της Τουρκίας αναφορικά με την ασφάλειά τους για τις εκλογές του Ιουνίου, αφού η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να πετύχει την εκλογική νίκη, προσπαθεί να απεικονίσει την αντιπολίτευση ως «εχθρό» κατά τη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων και ομιλιών. Καταληκτικά, οι «Times» σημειώνουν πως η συγκεκριμένη πολιτική αναμέτρηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για το AKP, χαρακτηρίζοντας το κλίμα στην Τουρκία ως «ασυνήθιστα σκοτεινό» και «επίφοβο». «Ο κ. Ερντογάν φαίνεται όλο και πιο εχθρικός προς την αλήθεια. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπόλοιποι σύμμαχοι της Τουρκίας στο NATO οφείλουν να τον καλέσουν να απομακρυνθεί από αυτή την καταστροφική πορεία», καταλήγει το άρθρο.

Οργή Ερντογάν
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Δευτέρα την εφημερίδα «New York Times» για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας, σημειώνοντας επικριτικά ότι θα έπρεπε να γνωρίζει ποια είναι η θέση της. Κατηγορώντας την εφημερίδα για «αγένεια», είπε ότι αυτή δίνει κυριολεκτικά εντολές στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Ως μια εφημερίδα, εσείς (New York Times), θα πρέπει να γνωρίζετε τη θέση σας», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε τηλεοπτική ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη. «Γράφοντας κάτι σαν αυτό, αναμειγνύεστε στις υποθέσεις της Τουρκίας. Με τη δημοσίευση αυτού του άρθρου, έχετε υπερβεί τα όρια της ελευθερίας». Αναφερόμενος στην έκκληση της εφημερίδας στην Αμερική και στα μέλη του NATO να συμμορφώσουν τον Ερντογάν, ο ίδιος είπε: «Ποιοι είστε; Μπορείτε εσείς να λέτε κάτι τέτοιο στην κυβέρνηση των ΗΠΑ; Αν το κάνετε, (ο Λευκός Οίκος) θα κάνει αμέσως ό, τι είναι απαραίτητο».

Μας στιγματίζει
Στον χορό της αντιπαράθεσης μπήκε και η ιδιοκτήτρια εταιρεία των μέσων «Hurriyet» και «Zaman», Dogan Media Group, η οποία μέσω μιας σπάνιας δήλωσης του επίτιμου Προέδρου της, Αϊντίν Ντογκάν, τη Δευτέρα σημείωσε: «Μερικοί πολιτικοί προσπαθούν να μας στιγματίσουν ως αντιπάλους, χωρίς να δίνουν την παραμικρή δικαιολογία», συμπληρώνοντας: «Μπορούμε να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας μόνο σε ένα ελεύθερο περιβάλλον υπό την εγγύηση του νόμου». Καταλήγοντας, ο κ. Ντογκάν ισχυρίστηκε ότι ούτε στηρίζει αλλά ούτε και αντιτίθεται στον Προέδρο και στην απόφαση του κόμματος AKP. «Είμαστε μόνο δημοσιογράφοι», εξήγησε. Ο κ. Ερντογάν πάντως, απαντώντας, σε έντονο επικριτικό ύφος στα λόγια αυτά, είπε: «Το νέο σύνταγμα και το προεδρικό σύστημα θα φράξουν τον δρόμο σε αυτούς τους πραξικοπηματίες μια για πάντα».

Χάνει την πρωτοκαθεδρία στην Ανατολική Μεσόγειο
«ΣΥΓΚΡΙΝΩ την Ανατολική Μεσόγειο τού σήμερα, με το Ηνωμένο Βασίλειο πριν από 30 χρόνια», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εργοληπτικές εταιρείες της Μέσης Ανατολής, Mehmet Ali Neyzi. «Το Ηνωμένο Βασίλειο περνούσε μια δύσκολη περίοδο, αλλά η ανακάλυψη ποσότητας αερίου στο βόρειο τμήμα της χώρας, κατά τη διάρκεια της Πρωθυπουργίας Μάργκαρετ Θάτσερ, άλλαξε τη μοίρα ολόκληρης της χώρας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια παρόμοια κατάσταση με τα εξαιρετικά μεγάλα αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στα ύδατα ανοικτά του Λιβάνου-Κύπρου-Ισραήλ», εξήγησε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού επιχειρηματικού site BNGnews, o Neyzi είπε ότι η διαχείριση του φυσικού αερίου παρέχει την καλύτερη ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος και βελτιώνει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, μετατρέποντας την Ανατολική Μεσόγειο σε «μια θάλασσα ειρήνης». Ωστόσο, όπως σημειώνεται, δεδομένης της πρόσφατης επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι στην Κύπρο, και των διεργασιών για ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ο Τούρκος επιχειρηματίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να χάσουμε την ηγετική μας θέση εδώ (Ανατολική Μεσόγειο), στην πραγματικότητα, πρέπει να είμαστε πρωτοπόροι».

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί 50 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο, σε σύγκριση με τα 10.δις της Αιγύπτου, πρόσθεσε παράλληλα: «Στην πραγματικότητα έχουμε πολλές γνώσεις στον τομέα αυτό και είμαστε μια ηγετική χώρα. Αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί η Τουρκία χάνει την πρωτοκαθεδρία της». Πάντως, όπως τόνισε ο ίδιος, η συγκεκριμένη εταιρεία (STFA), της οποίας ηγείται, δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου με μεγάλη συνεισφορά στα έσοδα της Τουρκίας. «Κάθε χρόνο φέρνουμε 600 εκατομμύρια δολάρια ξένου συναλλάγματος στην Τουρκία»