Προσδοκώντας στα μάγια της «Καλυψούς»

Karl-Friedrich-Lessing-1

Με το τρυπάνι της ΕΝΙ να βυθίζεται στον στόχο «Καλυψώ» του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ υποδεχόμαστε το 2018, την ίδια ώρα που οι Τούρκοι κλιμακώνουν πρακτικά και λεκτικά την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η πολυαναμενόμενη γεώτρηση πραγματοποιείται υπό το άγρυπνο μάτι των δυνάμεων ασφαλείας Κύπρου και Ελλάδας, αφού οι Τούρκοι έχουν δεσμεύσει με Navtex σχεδόν ολόκληρη την κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» αλλά και πολεμικά πλοία αναμένεται το επόμενο διάστημα να συνοδεύσουν το τουρκικό γεωτρύπανο Deep Sea Metro II, το οποίο θα στηθεί σε κοντινή απόσταση από την εξέδρα Saipem 12000 της ΕΝΙ.


Δυναμιτίζουν το κλίμα

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δυναμίτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με την έκδοση ανακοίνωσης, η οποία αφενός αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και, αφετέρου, επαναφέρει τις τουρκικές απειλές για γεωτρητική δραστηριότητα στα κυπριακά θαλάσσια τεμάχια. Κάνοντας λόγο για «μονομερείς δραστηριότητες» από την «ε/κ διοίκηση», όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία, κατηγόρησαν το κράτος πως αγνοεί τα αναφαίρετα δικαιώματα του «τ/κ λαού, των συνιδιοκτητών του νησιού» στους φυσικούς πόρους.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθεί να ενεργεί σαν να είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και συνεχίζει τις μονομερείς δραστηριότητες που συνδέονται με υδρογονάνθρακες, ελλείψει δίκαιης και διαρκούς συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο», προστίθεται στην προκλητική ανακοίνωση.

Περαιτέρω, η Τουρκία προειδοποίησε ότι «είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην “υφαλοκρηπίδα” της όσο και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά». Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως, σε αυτό το πλαίσιο, «γίνονται οι απαραίτητες προετοιμασίες για διάφορες δραστηριότητες εξερεύνησης στις περιοχές εξερεύνησης της Ανατολικής Μεσογείου που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας στην Τουρκία την επόμενη περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες εξερεύνησης από την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, βάσει του νόμιμου δικαιώματος του τουρκοκυπριακού λαού στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι Τούρκοι αναλυτές προειδοποιούν ότι η πρώτη σύγκρουση του 2018 θα πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ άλλοι τονίζουν ότι νέες κινήσεις της Λευκωσίας δίνουν το έναυσμα για έναν «ενεργειακό πόλεμο».

Θετικές οι ενδείξεις

H Λευκωσία, πάντως, επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να ολοκληρώσει τη γεώτρηση μέσα στις επόμενες 30 περίπου ημέρες. Χωρίς αμφιβολία, τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας και της ενεργειακής βιομηχανίας είναι στραμμένα στην κυπριακή ΑΟΖ και η πλευρά μας προσδοκά στα μάγια της «Καλυψούς», με ένα κοίτασμα μεγαλύτερο από αυτό της «Αφροδίτης».

«Είμαστε κάπως πιο ενθαρρυμένοι, διότι στον “Ονησίφορο” βρήκαμε φυσικό αέριο έστω και σε μικρές ποσότητες», δήλωσε την Παρασκευή στο «Ράδιο Πρώτο» ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας πως σε έναν σχεδόν μήνα θα ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι με τον στόχο «Καλυψώ». Υπενθύμισε πως θα ακολουθήσουν ακόμη δύο γεωτρήσεις, από την Exxon Mobil, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, σημειώνοντας ότι αν τα αποτελέσματα σ’ αυτές τις γεωτρήσεις είναι θετικά, τότε διανοίγονται περισσότερες επιλογές στην εκμετάλλευση του φυσικού μας πλούτου.

Βλέπουν μυστική συνωμοσία

Πέραν της προκλητικής ρητορικής και των παράνομων ενεργειών, στην προσπάθειά τους οι Τούρκοι να δαιμονοποιήσουν τον ενεργειακό διάδρομο Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ε.Ε. και την κατασκευή του αγωγού EAST MED, καλλιεργούν το αφήγημα ότι αυτό αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου μυστικού που προωθούν οι «συνέταιροι στο έγκλημα» ΗΠΑ-Ηνωμένο Βασίλειο για δημιουργία του «Μεγάλου Ισραήλ» (Eretz Israel).

Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη με τίτλο «Ο Κυπριακός Ενεργειακός Διάδρομος», που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2017 στο Energy Policy Turkey από το στρατηγικό κέντρο ενεργειακών μελετών της Τουρκίας TESPAM, γίνεται μια λεπτομερέστατη επιστημονικοφανής ανάλυση των ενεργειακών και πολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (Ιράκ, Συρία, Κουρδιστάν).

Ο Πρόεδρος του TESPAM, Oguzhan Akyener, που είναι ένας από τους δυο συγγραφείς, είναι και εκτελεστικός σύμβουλος της ΤΡΑΟ και οι δηλώσεις τους έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορες τ/κ ιστοσελίδες με κολακευτικούς χαρακτηρισμούς κατά καιρούς. Όλο το κείμενο βρίθει αντισημιτισμού και αντιδυτικισμού, ενώ κατηγορούνται και οι Έλληνες ως «πιόνια των Εβραίων», που έχουν ως απώτερο σκοπό την επέκταση των εδαφών τους στην Ανατολία και την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

Μέσα στην ανάλυση κατατίθενται και εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία οφείλει να χειριστεί το Κυπριακό στις διαπραγματεύσεις, ούτως ώστε να βγει κερδισμένη στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Το Τρίγωνο του Κακού»

Αρχικά γίνεται μια ιστορική αναδρομή για τον λόγο που το «Τρίγωνο του Κακού» ΗΠΑ-Η.Β.- Εβραίοι, ως συνεχιστές των Σταυροφόρων και της Δυτικής Εκκλησίας, ίδρυσαν το κράτος του Ισραήλ στην περιοχή. Το κείμενο ακολούθως ισχυρίζεται πως η δημιουργία του Κουρδιστάν και η δράση του Ντάες στην περιοχή είναι έργο των ίδιων δυνάμεων εναντίον της Τουρκίας.

«Η αλήθεια πίσω από την κατοχή του Ντάες ήταν να αποκτήσει τον έλεγχο των περιοχών για δημιουργία του ενεργειακού άξονα Ιράν-Ιράκ-Συρίας και να προετοιμάσει τη Μέση Ανατολή για την επέκταση του Ισραήλ στο μέλλον. Ωστόσο, η ενότητα των ισλαμικών κρατών με την υποστήριξη των Ορθοδόξων Χριστιανών σίγουρα θα θέσει τέρμα στο όνειρο του Μεγάλου Ισραήλ και, επιπλέον, αυτό θα μπορούσε τελικά να είναι το τέλος του καθολικού Χριστιανισμού στην περιοχή και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η διεκδίκηση της Πόλης

Συνεχίζοντας η ανάλυση του TESPAM, σημειώνει πως «ο Κυπριακός Διάδρομος Ενέργειας δεν είναι απλώς ένα αυτόνομο έργο. Είναι μέρος του συνολικού σχεδίου “Το Μεγάλο Ισραήλ”, το οποίο προορίζεται για να αναμορφώσει και να κυβερνήσει τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Εάν το σχέδιο επιτύχει, οι Έλληνες θα εκπληρώσουν το όνειρό τους να διεκδικήσουν την Κωνσταντινούπολη και την Ανατολία, και οι Εβραίοι θα αποκτήσουν τελικά τα εδάφη που λαχταρούν.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες (στην πραγματικότητα μια δέσμη τρομοκρατών από διαφορετικά καθολικά έθνη) θα αγωνιστούν για την ελευθερία τους με τη βοήθεια του “Διαβολικού Τριγώνου” και κατά πάσα πιθανότητα θα αποκτήσουν έδαφος από την Τουρκία και το Ιράν. Αυτό θα αποδυναμώσει τους Τούρκους και τους Πέρσες και αναμένεται να οδηγήσει στην άνοδο του Κουρδιστάν. Το Κουρδιστάν θα αναλάβει το καθήκον της σωτηρίας των Εβραίων από τους Τούρκους που έμειναν στον Βορρά και των Περσών που έμειναν ανατολικά».

«Μαριονέτες οι Έλληνες»

Ακολούθως σημειώνεται πως όταν επιτευχθεί το «Μεγάλο Ισραήλ» και διασφαλιστούν τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων στη Μέση Ανατολή, το μόνο που θα απομένει είναι οι αγωγοί ή οι διαδρομές μεταφοράς για το Εβραϊκό αέριο. «Προφανώς, ο ενεργειακός διάδρομος της Κύπρου εμπίπτει σε αυτό το σημείο. Οι Έλληνες με την οικονομία τους σε στασιμότητα δεν τους απομένει τίποτα άλλο παρά να υπακούσουν τους Εβραίους, αφού θα φροντίζουν τα οικονομικά της Ελλάδας και θα τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες. Τέλος, οι Εβραίοι θα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι ο κύριος προμηθευτής ενέργειας της Ε.Ε., πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι η Ε.Ε. θα εξαρτάται από τους Εβραίους για πάντα».

Γεωλογία και Κυπριακό

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, οι «αναλυτές» επιχειρούν μια γεωλογική προσέγγιση της περιοχής με σεισμογραφικούς χάρτες και τονίζουν πως πρέπει η Άγκυρα να τονίζει τη σημασία των τεκτονικών πλακών στην περιοχή της Μεσογείου, αφού το «Τρίγωνο του Κακού» βασίζει τις συνομιλίες για το Κυπριακό στα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου.

«Το θέλημα του Κακού είναι να ενώσει την Κύπρο υπό ελληνική κυριαρχία, αλλά η τεκτονική των πλακών δείχνει ότι η Κύπρος ανήκει στην Ανατολία, που είναι η πατρίδα των Τούρκων. Δεν είναι δυνατόν οι Έλληνες να διεκδικήσουν την Ανατολία προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια νέα πλάκα, διαιρώντας την ανατολική πλάκα μέσα από το Αιγαίο. Οι Έλληνες έχουν την τάση να θεωρούν πως ό,τι ονομάζουν, είναι δικό τους», αναφέρει, προσθέτοντας: «Η αλήθεια είναι πίσω από τη φαντασία τους και το γεγονός ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ανατολία».

Ακολούθως, οι αναλυτές παροτρύνουν την Τουρκία να προωθήσει στις συνομιλίες για το Κυπριακό το ζήτημα της γεωλογίας. «Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθεί (η Άγκυρα) ότι κάθε μέρος στις συνομιλίες κατανοεί ότι η Κύπρος είναι μέρος της πατρίδας της Ανατολίας και επομένως δεν μπορεί ποτέ να χωριστεί από τους Τούρκους. Αν γίνει αποδεκτή η ελληνική μικροπλάκα, ο διαχωρισμός των ΑΟΖ του Αιγαίου Πελάγους και των νησιών θα πρέπει να βρίσκεται πάνω από αυτό το όριο, δηλαδή τα νησιά που έχουν απομείνει πάνω από την ανατολική μικροπλάκα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία», αναφέρεται.

Η σημασία του Λιβάνου

Κάνοντας μια σύνοψη όλων των επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων στην περιοχή, οι αναλυτές αναφέρουν ενδεικτικά πως ο αγωγός EastMed έχει κόστος άνω των 20 δισ. δολαρίων (η αξία τους στην πραγματικότητα είναι 5-6 δις ευρώ), σε σύγκριση με το κόστος του ΤΑΡ και δεν θα είναι εφικτός με τόσα μικρά αποθέματα. Όπως σημειώνεται, μόνο οι δυνητικές ανακαλύψεις του Λιβάνου, με την Κυβέρνηση του οποίου διατηρεί καλές σχέσεις το Ισραήλ, μπορεί να αλλάξουν τη δυναμική. Επομένως, η τελευταία επιλογή, όπως ισχυρίζονται, θα είναι η εξαγωγή των κοιτασμάτων μέσω της Τουρκίας.

«Οι ΗΠΑ και το Η.Β. προσποιούνται πως κάνουν το καλύτερο δυνατό προκειμένου να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες του Ισραήλ για ίδρυση του “Μεγάλου Ισραήλ”, αλλά ο κύριος στόχος τους δεν συμπίπτει εντελώς με αυτόν των Εβραίων. Έχουν ήδη ελέγξει την περιοχή και τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, πάνω στα οποία έχτισαν τις αυτοκρατορίες τους. Γιατί να εμποδίζουν την αυτοκρατορία τους, ενισχύοντας τους Εβραίους στην περιοχή; Ίσως οι Εβραίοι δεν είναι τόσο έξυπνοι όσο όλος ο κόσμος πιστεύει ότι είναι!», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τι ζητούν οι Έλληνες

«Οι Έλληνες ζητούν δόξα για περισσότερα εδάφη από την οθωμανική επικράτεια όπως η Κύπρος και ίσως περισσότερα στο μέλλον εάν οι Κούρδοι κάνουν το καθήκον τους για να διαλύσουν την Τουρκία και το Ιράν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκπληρώσουν τις ελληνικές φιλοδοξίες να εισβάλουν στην Ανατολία. Αν όλα πάνε καλά για τους Έλληνες, πιθανότατα θα υποταχθούν σε ορισμένους όρους και προϋποθέσεις για να επιτρέψουν τον αγωγό μέσω ελληνικών εδαφών. Ίσως θα προσφερθούν μερικά μικρά ποσά για απευθείας μεταφορά και μερικά αέρια για εσωτερική χρήση. Επιπλέον, θα είναι πάντα μια ορθόδοξη μαριονέτα των Καθολικών Κουκλοπαικτών», αναφέρεται.

Ίδρυση ενιαίας ελληνικής Κύπρου

Η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί και οι όποιες μικρές αλλαγές στο σημερινό ισοζύγιο δυνάμεων θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες γι’ αυτήν ως κέντρο ενέργειας, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάλυση. «Τα σχέδια για διάλυσή της μπορούν να συνοψιστούν ως μείωση της επιρροής της σε Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο και η αποκοπή των σχέσεών της με άλλους σουνίτες στην αραβική χερσόνησο μέσω ενός κουρδικού διαδρόμου, δημιουργώντας συγκρούσεις εντός των ισλαμικών κρατών, με τρομοκρατία, μέσω γραφειοκρατών υποχειρίων της Δύσης και παραγκωνίζοντας τα εθνικά ύδατα της Τουρκίας στη Μεσόγειο με την ίδρυση μιας ενιαίας Κύπρου που θα κυβερνάται από Ε/κ».

Επαναδιατύπωση των συνομιλιών

Εν κατακλείδι, σημειώνεται πως ο ενεργειακός διάδρομος της Κύπρου, που τροφοδοτείται με τον Κουρδικό Διάδρομο, είναι ένα διεθνές «ενεργειακό ανέκδοτο», που δημιουργήθηκε από το τρίγωνο του Διαβόλου. «Δεν έχει καθόλου βάση, παρά μόνο στο να κάνουν τους Τούρκους να πιστεύουν και να φύγουν από την Κύπρο και τη Μεσόγειο», αναφέρει το TESPAM, καταλήγοντας: «Η δυναμική της Τουρκίας στη Μεσόγειο μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τους υπόλοιπους! Η Τουρκία πρέπει να επαναδιατυπώσει την ατζέντα των συζητήσεων στο Κυπριακό με έγκυρη πληροφόρηση και να πιέσει τα υπόλοιπα μέρη να ακολουθήσουν την ίδια πορεία».