Οι δικοί μας «τζιχατιστές»

17809_634739249959023_3072434670323436326_n

Ενώ ολόκληρη η πολιτισμένη ανθρωπότητα παρακολουθεί με αποτροπιασμό τη βαρβαρότητα της πολιτισμικής γενοκτονίας που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Μέση Ανατολή, την ίδια στιγμή, σε Ελλάδα και Κύπρο, παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να συντελείται ένα παρόμοιο έγκλημα, που φαίνεται να παίρνει τρομακτικές διαστάσεις. Πρόκειται για τη βεβήλωση των πολιτιστικών μας μνημείων, όχι από τους Τούρκους κατακτητές στα κατεχόμενα, όπως λογικά θα υποθέσει κάποιος, αλλά ούτε και από επιθέσεις ξένων, ακραίων, φονταμενταλιστικών οργανώσεων. Το ανησυχητικό, δυστυχώς, είναι ότι τις επιθέσεις αυτές διαπράττουν «δικές μας», περιθωριακές κοινωνικές ομάδες.

Μπαράζ επιθέσεων
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, επί του μείζονος αυτού κοινωνικού ζητήματος, αποτελεί η βεβήλωση του Μνημείου της Ελευθερίας μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας τον περασμένο μήνα. Οι δράστες έριξαν κόκκινες μπογιές, ζωγράφισαν σεξιστικά σύμβολα και έγραψαν υβριστικά συνθήματα υπογράφοντας με το χαρακτηριστικό σήμα της αναρχίας, θέλοντας, προφανώς, να κάνουν γνωστή την ιδεολογική τους α-ταυτότητα.
Στην Ελλάδα, πριν από μερικές μέρες, άγνωστη ομάδα, του ίδιου ιδεολογικοπολιτικού χώρου, βεβήλωσε το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, στην πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Οι δράστες επέλεξαν να τυλίξουν το άγαλμα, συγκεκριμένα με πορτοκαλί πανί, ακριβώς το ίδιο δηλαδή με τους κρατούμενους που εκτελεί δημόσια το ISIS. Τις επόμενες μέρες ακολούθησε ο αποκεφαλισμός του αγάλματος της μεγάλης Ελληνίδας ηθοποιού Κυβέλης από τη Σμύρνη, ενώ άγνωστοι, πάλι, έβαψαν με σπρέι την προτομή του Γρηγόριου Ξενόπουλου και το άγαλμα του ποιητή Κωστή Παλαμά έξω ακριβώς από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Κατά το παρελθόν, στον Εθνικό Κήπο Αθηνών, βρέθηκε αποκεφαλισμένη και η προτομή του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού.

Βανδάλισαν εκκλησάκι στην Ερμού
Οι διαχρονικά γνωστοί άγνωστοι «επαναστάτες» βανδάλισαν, πριν από μερικές μέρες, και το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας Καπνικαρέας στην Ερμού που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και το οποίο αποτελεί μνημείο πολιτισμικής κληρονομιάς. Το σύνθημα που επέλεξαν οι «πολιτιστικοί τρομοκράτες» να γράψουν ήταν «σπάμε τον φόβο, βγαίνουμε στον δρόμο». Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι εάν σε ένα τόσο κεντρικό δρόμο στην καρδιά της Αθήνας μπορεί ο οποιοσδήποτε να αμαυρώνει πολιτιστικά μνημεία, τότε, πολύ πιθανό, κάποτε να ζήσουμε να δούμε και συνθήματα πάνω στους κίονες της Ακρόπολης.

Άγνοια και ασυνειδησία
Κληθείς να σχολιάσει τα φαινόμενα αυτά καθώς και τα κίνητρα των δραστών, ο πρόεδρος του τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ Παντελής Βουτουρής, δήλωσε στη «Σημερινή», ότι τα άτομα που προβαίνουν σε τέτοιου είδους φανατικές πράξεις, βρίσκονται περισσότερο σε κατάσταση άγνοιας και ασυνειδησίας.

«Δεν νομίζω ότι πρόκειται για συνειδητή ενέργεια, η οποία στοχεύει συγκεκριμένα εναντίον του Παλαμά ή του πνευματικού μας πολιτισμού και παράδοσης. Αρχικά οφείλουμε να διερωτηθούμε από πού προέρχεται αυτή η ενέργεια και πώς ένας άνθρωπος φτάνει σε τέτοιου είδους πράξεις. Θέλω να πω, ότι δεν μπορεί αυτοί οι άνθρωποι να έχουν επίγνωση ή συνείδηση του τι πράττουν».

Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης των δράσεων των Ισλαμιστών και των περιπτώσεων που αφορούν τους βανδαλισμούς μνημείων σε Ελλάδα και Κύπρο, ο κ. Βουτουρής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ναι, πρόκειται για φανατικούς ανθρώπους. Για να διαπράττεις τέτοιες ενέργειες πρέπει να είσαι φανατισμένος σε αυτό που κάνεις και να μην βλέπεις καθαρά. Ο φασισμός έχει πάρα πολλά πρόσωπα και αυτό είναι μια φασιστική εκδήλωση, άσχετα με ποια ιδεολογία επικαλούνται».

Κρίση εποχής
Για το πρόσφατο περιστατικό στο Μνημείο της Ελευθερίας στην Κύπρο κ.ά, ο κ. καθηγητής υποστήριξε πως φαίνεται να προέρχεται από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο που βρίσκεται παρομοίως σε άγνοια και σύγχυση: «Δεν πιστεύουν, άραγε, στην ελευθερία αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε.

Τέλος, αναφορικά με τις ευθύνες της Πολιτείας απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα και τον κίνδυνο μεταφοράς τους στην Κύπρο, ο κ. Βουτουρής εξήγησε ότι: «Είναι εκδηλώσεις και ενδείξεις ότι ζούμε μια κρίση ιδεών, αξιών και τα άτομα αυτά νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια ανοχή, η οποία εκθρέφει ουσιαστικά αυτή τη συμπεριφορά. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που έγινε στην Κύπρο είναι πολύ μεμονωμένο, ίσως γιατί δεν υπάρχει αυτή η παράδοση των δήθεν αναρχικών της Ελλάδας. Αυτά τα πράγματα έχουν εισαχθεί τώρα στην Κύπρο, είναι όμως μεμονωμένα και η αντίδραση του κόσμου στην Κύπρο απέναντι σε τέτοια φαινόμενα είναι καθολική. Ωστόσο, οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να είμαστε προληπτικοί».

Παλαμάς για νέους
Συμπερασματικά αυτό που τεκμαίρεται, είναι το γεγονός ότι η βαρβαρότητα και ο φασισμός αρχίζουν εκεί που κάποιος, είτε τζιχαντιστής, είτε αναρχικός, είτε χριστιανός είτε μουσουλμάνος, καταστρέφει πολιτιστικά μνημεία επειδή έτσι επιβάλλει η θρησκεία ή η ιδεολογία του. Η αναρχία είναι γέννημα θρέμμα της κοινωνικής αποσύνθεσης, και το μόνο σίγουρο είναι πως οι νέοι που αμαύρωσαν το μνημείο του Παλαμά αγνοούν παντελώς το όραμα που έγραφε κάποτε αυτός για τη νεότητα: «Στη χώρα εσείς οι λειτουργοί κι οι λατρευτάδες είστε· δε φτάνει· εμπρός ! για τους Θεούς, ώ νέοι, πολεμείστε».

*Δημοσιεύτηκε στην Σημερινή (24/03/2015)