Ο Πόντιοι διεκδικούν δικαίωση

GENOKTONIA

Τη μνήμη 353.000 γενοκτονημένων Ποντίων από τους Νεότουρκους του Κεμάλ τίμησε χθες ο απανταχού Ελληνισμός. Στο Σύνταγμα στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε ομιλία με κεντρικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο της αρμενικής βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ενώ ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας προς την πρεσβεία της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) Χρήστος Τοπαλίδης αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια διεθνοποίησης του ζητήματος της γενοκτονίας, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα του οργανωμένου και μη ποντιακού Ελληνισμού για αναγνώριση από το τουρκικό κράτος. «Ο αγώνας για την αναγνώριση είναι διαρκής.

Πρέπει να καταδικάζονται οι γενοκτονίες, για να μη γίνουμε μάρτυρες νέων γενοκτονιών, όπως μας έδειξε η Ιστορία. Άρνηση της γενοκτονίας είναι ουσιαστικά το τελικό στάδιο των γενοκτονιών, όπου γενοκτονείται και η μνήμη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τοπαλίδης. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε μήνυμά του για τη χθεσινή μέρα, σημείωσε: «Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς λαούς, σ’ ένδειξη στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης, να μην υποβαθμίζουμε και, πολύ περισσότερο, να μη λησμονάμε και αυτό το στυγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Καθώς και να μην παύουμε ν΄ απαιτούμε από τους θύτες το στοιχειώδες: Τουλάχιστον μια ειλικρινή, αναδρομική, συγγνώμη».

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν χθες και τα κόμματα στην Κύπρο, καταδικάζοντας το φρικτό αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και καλώντας την Τουρκία να αναγνωρίσει τη γενοκτονία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επετειακή ημέρα μνήμης θεσπίστηκε στις 19 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη μικρασιατική ακτή της Σαμψούντας κοντά στη Μαύρη Θάλασσα (19 Μαΐου 1919), αρχίζοντας τον λεγόμενο τουρκικό πόλεμο υπέρ της ανεξαρτησίας. Φέτος, οι Τούρκοι, με μια προκλητική κίνηση, αποφάσισαν ανήμερα της επετείου της Γενοκτονίας να εγκαινιάσουν «Μουσείο Ατατούρκ».

Ιστορικό υπόβαθρο
Μπροστά στον ορατό κίνδυνο διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το κίνημα των Νεότουρκων αποφάσισε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα τη δημιουργία ενός νέου τουρκικού κράτους στα εδάφη της Ανατολής, το οποίο θα ήταν «αποκαθαρμένο» από τους χριστιανικούς και τους μη μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Βάζοντας ουσιαστικά μπροστά τα σκοτεινά σχέδιά τους, οι Τούρκοι προχώρησαν στη διάπραξη ενός αποτρόπαιου εγκλήματος, το οποίο έχει εκ των υστέρων καταγραφεί στην ιστορία ως η πρώτη γενοκτονία της σύγχρονης ανθρωπότητας. Ανάμεσα στους χριστιανικούς πληθυσμούς που απομακρύνονται με τη βία από τις πατρογονικές τους εστίες συμπεριλαμβάνονται Έλληνες, Αρμένιοι και Ασσύριοι. Συγκεκριμένα, μετά τη μυστική σύσκεψη του Ταλάτ Πασά με τους Νεότουρκους (1911), αποφασίζεται η μετατροπή της Τουρκίας σε μια αμιγώς οθωμανική χώρα, με έναν από τους συμμετέχοντες, τον Δρα Σακίρ Μπεχαεντίν, να λέει τα εξής:

«Τα έθνη που απέμειναν από παλιά στην Αυτοκρατορία μας μοιάζουν με ξένα και βλαβερά χόρτα που πρέπει να ξεριζωθούν. Να ξεκαθαρίσουμε τη γη μας. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο σκοπός της επανάστασής μας». Στο ίδιο πλαίσιο, ένας άλλος συμμετέχων, ο Δρ Ναζίμ, είπε: «Θέλω να επιζήσει ο Τούρκος. Και θέλω να ζήσει μόνο σ’ αυτά τα εδάφη και να είναι ανεξάρτητος. Εκτός των Τούρκων, όλα τα άλλα στοιχεία να εξοντωθούν, άσχετα σε ποια θρησκεία ή πίστη ανήκουν. Αυτή η χώρα πρέπει να καθαρίσει από τα ξένα στοιχεία. Οι Τούρκοι πρέπει να κάνουν την εκκαθάριση».

«Εξοντώστε τους»
Παραμονές του  Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινά, για λόγους δήθεν ασφαλείας, ο λεγόμενος Μεγάλος Διωγμός, όταν με τη βοήθεια και καθοδήγηση των Γερμανών, δεκάδες χιλιάδες  Έλληνες της Θράκης εκτοπίζονται χάνοντας τη ζωή τους. Πέρα από τους εκτοπισμούς οι Τούρκοι εφαρμόζουν την αναγκαστική στράτευση των Ελλήνων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, γνωστά και ως «αμελέ ταμπουρού». Παρά την ανάπτυξη ποντιακού αντάρτικου έπειτα από τη δραπέτευση από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι Νεότουρκοι αναπτύσσουν διάφορες παρακρατικές και παραστρατιωτικές ομάδες, που μαζί με ομάδες έμμισθων «ατάκτων», διενεργούν βίαιες επιθέσεις λεηλατώντας και καταστρέφοντας αρκετά ελληνικά χωριά του Πόντου, όπως έπραξαν προηγουμένους με τους Αρμένιους.

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του  Αυστριακού Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος σε έγγραφό του προς τον ομόλογό του στο Βερολίνο αναφέρει : «Η πολιτική των Τούρκων είναι, μέσω μιας γενικευμένης καταδίωξης του ελληνικού στοιχείου, να εξοντώσει τους Έλληνες ως εχθρούς του κράτους, όπως πριν τους Αρμένιους». Η όλη διαδικασία εξόντωσης ολοκληρώνεται με τη συνθήκη της Λωζάννης το 1923 με την ανταλλαγή πληθυσμών.

Οι αναγνωρίσεις
Σημαντικές ήταν φέτος οι αναφορές και προσθήκες διάφορων χωρών  αλλά και διοικητικών οντοτήτων που αναγνώρισαν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Συγκεκριμένα, στις 24 Μαρτίου η Εθνοσυνέλευση  της Δημοκρατίας της Αρμενίας ενέκρινε ομόφωνα σχετικό νομοσχέδιο με 117 ψήφους, με το οποίο καταδικάζεται η Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους μεταξύ 1915-1922, από τον Μάιο του 2012, ενώ την 1η Μαΐου το δημοτικό συμβούλιο της αυστραλιανής πόλης Γουίλομπι έκανε ομόφωνα δεκτό σχετικό ψήφισμα αναγνώρισης. Μεταξύ Μαΐου 2002 και Δεκεμβρίου 2014 υπήρξε επίσης αναγνώριση  από δέκα πολιτείες των ΗΠΑ, την Κύπρο (19 Μαΐου 1994), την Ελλάδα (24 Φεβρουαρίου 1994), τη Διεθνή Ένωση Επιστημόνων Μελέτης της Γενοκτονίας (15 Δεκεμβρίου 2007), τη Νότια Αυστραλία (30 Απριλίου 2009), τη Σουηδία (11 Μαρτίου 2010) και τη Νέα Νότια  Ουαλία (12 Μαΐου 2013).
________________________________
Οθωμανικά έγγραφα για την αρμενική γενοκτονία παρουσιάστηκαν στο Παν. Κύπρου

Μια σπουδαία εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην κατάμεστη Αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Ομιλητής της εκδήλωσης, που διοργάνωσε το ΚΥΠΕ, ήταν ο εξαίρετος Τούρκος ακαδημαϊκός Taner Akcam, ο οποίος παρουσίασε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Κύπρο, σπάνια ιστορικά έγγραφα της οθωμανικής κυβέρνησης από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Μέσα από την παρουσίασή του, ο κ. Αkcsam  αποκάλυψε με τεκμηριωμένο και  επιστημονικό λόγο τον συστηματικό τρόπο με τον οποίο το οθωμανικό καθεστώς πραγματοποίησε τη μεθοδευμένη εξόντωση – γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής.

Η ομιλία του Τούρκου ακαδημαϊκού βασίστηκε σε δύο κύριους άξονες: Στο πρώτο μισό  παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι με τις οποίες οι Οθωμανοί κατάφεραν να πετύχουν τον εξισλαμισμό των χριστιανικών πληθυσμών, ενώ στη συνέχεια έγινε αναφορά στην τύχη των ανήλικων παιδιών αρμενικής και χριστιανικής καταγωγής, των οποίων οι γονείς είχαν προηγουμένως εξοντωθεί. Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσίαζε στοιχεία από οθωμανικά έγγραφα του Υπουργείου Εξωτερικών τής τότε εποχής (1911-1914), τα οποία διασώθηκαν, αφού οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να τα καταστρέψουν. Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες για τη μεθοδολογία της βίαιης ενσωμάτωσης, της απέλασης και του παιδομαζώματος που εφάρμοσαν οι οθωμανικές Αρχές. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο όργανο για την απέλαση των Αρμενίων υπήρξε το Οθωμανικό Γραφείο Στατιστικής, το οποίο φρόντιζε να διατηρείται περιορισμένο το ποσοστό των χριστιανών (Αρμενίων, Ασσυρίων, Χαλδαίων) σε κάθε περιοχή, σε σχέση με το αντίστοιχο μουσουλμανικό, το οποίο έπρεπε πάση θυσία να υπερτερεί. Στο ίδιο πλαίσιο, σημαντικές ήταν επίσης οι αναφορές και για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυροχαλδαίων.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε διάλογος, που συντόνιζε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ. Μεταξύ των απαντήσεων που έδινε ο κ. Αkcram εντύπωση προκάλεσε η τελευταία. Του απευθύνθηκε ερώτηση, για το πώς νιώθει που είναι Τούρκος, από τη στιγμή που γνωρίζει όλα αυτά για το αιματηρό παρελθόν της Τουρκίας. Ο ίδιος τόνισε ότι ντρέπεται που μεγάλωσε με αυτό τον τρόπο και για την πλύση εγκεφάλου που του έγινε, αλλά δήλωσε αποφασισμένος να δώσει αυτό τον αγώνα, ώστε να αλλάξει τις πεποιθήσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία. Η απάντηση αυτή ώθησε όλους τους παρευρισκόμενους να χειροκροτήσουν τον καθηγητή για το θάρρος και την ειλικρίνειά του, αναφορικά με τα εγκλήματα που διέπραξε η χώρα του.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, όσο και ο Εκπρόσωπος της Αρμενικής Κοινότητας στη Βουλή Βάρκες Μαχτεσιάν. Το «παρών» τους έδωσαν ο Κύπριος διαπραγματευτής για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο επικεφαλής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.