Στην Ιερουσαλήμ ο Κοτζιάς

Greek Foreign Minister Nikos Kotzias in Jerusalem

Επίσκεψη εργασίας στο Ισραήλ πραγματοποίησε αυτές τις μέρες  (5-7 Ιουλίου) ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Το υπουργείο Εξωτερικών (Ισραήλ) καλωσορίζει την άφιξη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για επίσημη επίσκεψη, σε μια δύσκολη στιγμή για την ελληνική ηγεσία και τον λαό», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Εμμανουήλ Νάστον, δήλωσε την Κυριακή ότι η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού θα είναι «οικονομικής σημασίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη από μέλος της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης στο Ισραήλ και είχε προγραμματιστεί εδώ και δύο μήνες.

Κοινή ιστορική πορεία
Κατά τη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, ο κ. Κοτζιάς είπε πως είναι πολύ χαρούμενος «που βρίσκομαι εδώ στο Ισραήλ, μια χώρα με την οποία διατηρούμε δεσμούς χιλιάδων ετών, μέσω των κοινών αξιών και οραμάτων, αλλά και μέσω της κοινής ιστορικής μας πορείας, κάτι που θα μας οδηγήσει, ελπίζω, σε ακόμη πιο στενούς δεσμούς στο μέλλον». Στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός, αφού αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στα θέματα της ασφάλειας, της ενέργειας, του τουρισμού και της οικονομίας, εξέφρασε την ευχή η συνεργασία να συνεχιστεί «όχι μόνο για τη δική μας γενιά, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές».

Μιλώντας για θέματα περιφερειακής ασφάλειας, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός πλαισίου σταθερότητας και ασφάλειας, αφού οι δύο χώρες ζουν εντός ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Ουκρανία, στα αριστερά η Λιβύη και στα δεξιά η Μέση Ανατολή με το Ιράκ και τη Συρία.

Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα
Ο Έλληνας Υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τριμερή ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο, σημειώνοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικές και συνιστούν μια γραμμή σταθερότητας σε αυτή την περιοχή. Η σταθερότητα και η ασφάλεια αποτελούν το κοινό μας συμφέρον. Έχουμε ορισμένους άλλους τρόπους προσέγγισης αναφορικά με πολλά άλλα προβλήματα, αλλά αυτό που θέλουμε κατά βάθος και αυτό που αποτελεί το κοινό μας συμφέρον είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα εντός αυτού του τριγώνου». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει μια αμοιβαία απόφαση για ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, τους οποίους, όπως είπε, συνδέουν θεσμοί φιλίας. «Όταν βλέπω ανθρώπους από το Ισραήλ, σκέφτομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι, αυτός ο λαός αγαπά την Ελλάδα τόσο πολύ, που και εμείς θα πρέπει να μάθουμε εξίσου να αγαπάμε το Ισραήλ», κατέληξε.

Προσεύχονται οι Ισραηλινοί
Από την πλευρά του, ο Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως «ήρθατε εδώ σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα, και εκτιμώ ότι θα κρατήσετε την επίσκεψη αυτή, παρά τα δραματικά γεγονότα στη χώρα σας», προσθέτοντας ότι «έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για να διασφαλίσουμε την επιτυχία σας, όχι μόνο λόγω της φιλίας μας, αλλά και γιατί πιστεύω ότι ζούμε σε έναν κόσμο αλληλένδετο, όπου η σταθερότητα μιας χώρας επηρεάζει τη σταθερότητα και των υπόλοιπων χωρών». Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τού ανέφερε: «Αυτή είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ.

Έχουμε πάντα μια ιδιαίτερη αίσθηση για την Ελλάδα. Είμαι περήφανος που ήμουν ο πρωθυπουργός που εργάστηκε για να αναπτύξει τη σχέση μας. Έχουμε αποκαταστήσει τις επίσημες διπλωματικές μας σχέσεις πριν από 25 χρόνια, αλλά πραγματικά πριν από πέντε χρόνια αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε πιο στενά. Έχω επισκεφτεί την Ελλάδα, τώρα εσείς επισκέπτεστε το Ισραήλ και σας καλωσορίζω στο πνεύμα της αρχαίας και σύγχρονης φιλίας μας, και ελπίζουμε και προσευχόμαστε για την επιτυχία σας».

Θα ξεπεράσουμε την κρίση
Νωρίτερα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Ενέργειας, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε το Ισραήλ για την παρακολούθηση των όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα, και για τη φροντίδα του για τον ελληνικό λαό. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα με μακρά ιστορία και αρκετά προβλήματα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ από την πλευρά του, ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Γιουβάλ Στάινιτς, εξέφρασε την επιθυμία του να βρεθεί μια γρήγορη επίλυση στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Στάινιτς και Κοτζιάς συζήτησαν διάφορα περιφερειακά θέματα, μεταξύ των οποίων η κοινή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα και η ανάγκη για τη δημιουργία ενός αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των τριών χωρών, γεγονός, όπως αναφέρουν τα ισραηλινά Μέσα, που θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μπαράζ επαφών
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, χθες Δευτέρα, ο κ. Κοτζιάς είχε επίσης ξεχωριστές συναντήσεις και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Υπουργό Εσωτερικών και κύριο Διαπραγματευτή για το Παλαιστινιακό, Σιλβιάμ Σαλόμ και με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών, Τζίπι Οτεβέλι. Στη συνέχεια, ο κ. Κοτζιάς επισκέφτηκε το Ίδρυμα Yad Vashem, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Σήμερα Τρίτη, 7 Ιουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ισραήλ, κ. Ρέουβιν Ρίβλιν. Εκπρόσωπος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι την Κυριακή ο κ. Κοτζιάς είχε επίσης συνάντηση με τον πρόεδρο του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Ευγένε Καντέλ, ο οποίος νωρίτερα την ίδια μέρα ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ για την ελληνική οικονομική κρίση.

Είδε τον Πατριάρχη
Πριν από την έναρξη των επαφών του με την ισραηλινή πλευρά, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε την Κυριακή, 5 Ιουλίου, με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλο Γ’, όπου έτυχε θερμής υποδοχής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πατριάρχη Θεόφιλο για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και για διάφορα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Ο Πατριάρχης Θεόφιλος ευχήθηκε να εξελιχθούν όλα κατ’ ευχήν για την Ελλάδα, μεταφέροντας προς τον Υπουργό και τον ελληνικό λαό την ευλογία του Πανάγιου Τάφου. Τέλος, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών παρασημοφορήθηκε από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων με την Ανώτατη Τιμή του Πατριαρχείου.