Ενισχύεται ο άξονας Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας

New_MN1_5126-e1436266307980

Τη δυνατότητα δημιουργίας ενός ισραηλινο-ελληνο-κυπριακού ενεργειακού διαδρόμου, με κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ των τριών χωρών, με τρόπον ώστε να βοηθηθεί και η ελληνική οικονομία, συζήτησαν τη Δευτέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων Γιουβάλ Στάινιτς. Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», το σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα περνά στην Κύπρο και έπειτα στην Ελλάδα, θα παρέχει στο Ισραήλ μια διέξοδο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά. Μέχρι στιγμής, συνεχίζει το άρθρο, το Ισραήλ έχει υπογράψει μόνο πλήρεις και προκαταρκτικές συμφωνίες εξαγωγής φυσικού αερίου με τους άμεσους γείτονές του, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολλή συζήτηση σχετικά με άλλες ευκαιρίες εξαγωγής σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Κοινό παρελθόν και μέλλον
Κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Ρίβλιν, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στον ελληνικό και εβραϊκό λαό, σημείωσε ότι αμφότεροι ζουν μαζί εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια και ολόκληρος ο δυτικός κόσμος βασίζεται πάνω στους δύο πολιτισμούς, την ιστορία και τις παραδόσεις των δύο λαών, μόνο που, πολλές φορές, είπε, αυτό το ξεχνάμε. «Πιστεύω ότι δεν έχουμε μόνον ένα κοινό παρελθόν, αλλά και ένα κοινό μέλλον προς το συμφέρον των λαών μας», κατέληξε. Από την πλευρά του, ο κ. Ρίβλιν επισήμανε: «Ο ισραηλινός λαός βλέπει τι συμβαίνει στην Ελλάδα και μοιραζόμαστε τον πόνο σας. Ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση αποδεκτή από όλες τις πλευρές».

Σταθερότητα Αν. Μεσογείου
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, μετά το πέρας των συναντήσεων, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε: «Είδαμε ανθρώπους που δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πού θα πάει η Ελλάδα. Συζητήσαμε για τη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ, βρήκαμε τα κοινά μας σημεία, είναι ολοφάνερο ότι δεν έχουμε μόνο συμπτώσεις, έχουμε και διαφορετική γνώμη και απόψεις για μια σειρά από θέματα, αλλά αυτό που επεξεργαστήκαμε ήταν οι κοινές στρατηγικές που μπορούμε να έχουμε σε ζητήματα ενέργειας, τεχνολογίας, αξιοποίησης του νερού, στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας σε ζητήματα ασφάλειας και σταθερότητας», και κατέληξε σημειώνοντας: «Μιλήσαμε για την ανάγκη να συμβάλουν και τα δύο κράτη στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και πώς θα αξιοποιηθούν καλύτερα οι δεσμοί που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και το υπό εκκόλαψη θεσμικό σύστημα που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη της περιοχής».

Με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Τη Δευτέρα, μετά και τη συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, ο Υπουργός Εσωτερικών και κύριος διαπραγματευτής για το Παλαιστινιακό Σιλβιάν Σαλόμ μίλησε εκ νέου για την ιδέα της οικοδόμησης ενός τέτοιου αγωγού, με ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ο αγωγός θα καταστεί μια πιθανή πρόσθετη πηγή φυσικού αερίου για την Ευρώπη, η οποία είναι αξιόπιστη και διαθέσιμη», διευκρίνισε ο κ. Σαλόμ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν ο κ. Σαλόμ προώθησε την ιδέα κατασκευής ενός επιπρόσθετου προγράμματος ενεργειακής υποδομής (Εuroasia Interconnector) μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου μήκους 270 χιλιομέτρων από το Ισραήλ στην Κύπρο και ένα άλλο 600 χιλιόμετρων, που εκτείνεται από την Κύπρο προς την Ελλάδα, επιτρέποντας την αμφίδρομη ροή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος έως και 2.000 μεγαβάτ. Το έργο αυτό είχε, επίσης, την υποστήριξη και του πρώην Υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας κ. Μανιάτη, καθώς και του Κύπριου ομολόγου του Γιώργου Λακκοτρύπη.

Ισραήλ-Κύπρος, εναλλακτικές λύσεις
Σύμφωνα με χθεσινή ανάλυση του Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής Gatestone, η Δυτική Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη δύσκολη επιλογή μεταξύ του υποστηρικτή της τρομοκρατίας Κατάρ από τη μια και της Ρωσίας από την άλλην, η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει εμπλακεί στην Ουκρανία και αμφότερες μπορούν να απειλήσουν με απενεργοποίηση των δεξαμενών αερίου. Επομένως, τονίζεται στην ανάλυση, μια εναλλακτική παροχή από το Ισραήλ και την Κύπρο, που έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν, θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη για την Ε.Ε. και αντικαθιστά το άτρωτο Κατάρ με το Ισραήλ.

Ωστόσο, σημειώνεται, τα πράγματα δυσκόλεψαν από τη στιγμή που οι Ισραηλινοί πολιτικοί αγανάκτησαν από την εκπληκτική ανακάλυψη φυσικού αερίου από τη Noble, έπειτα από την απόσυρση της British Gas, ύστερα από απεγνωσμένες άκαρπες προσπάθειες να βρουν αέριο. Η ταραχή τούς οδήγησε στη θέσπιση νόμου το 2011, όπου επιβλήθηκαν αναδρομικά υψηλοί νέοι φόροι πάνω από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το Ισραήλ με τη Noble. Όπως επισημαίνει η Κάρολιν Γλιγκ σε μια σχετική ανάλυση, η απόφαση αυτή προκάλεσε απογοήτευση στον διεθνή επιχειρηματικό κόσμο και είναι τουλάχιστον ένας παράγοντας για τη μείωση κατά το ήμισυ των άμεσων ξένων επενδύσεων στο Ισραήλ από $11.800 δισεκατομμύρια το 2013 σε 6,4 δισεκ. δολάρια το 2014. Στην περίπτωση αυτή, τονίζεται, οι Ισραηλινοί έχουν καταφέρει να βλάψουν τον εαυτό τους σε βαθμό που μόνο αυτοί που μποϊκοτάρουν θα μπορούσαν να ονειρευτούν.