Η «λύκαινα» που φοβάται ο Ερντογάν

1030738842

Η επίσημη εξαγγελία του νέου κόμματος έγινε την περασμένη Πέμπτη, σε ένα κατάμεστο ξενοδοχείο, με τους οπαδούς να φωνάζουν συνθήματα κάνοντας χειρονομίες με το σήμα των «Γκρίζων Λύκων». Παρόλο που η πλειοψηφία των βουλευτών του νέου κόμματος έχουν ακροδεξιά προέλευση, το «Καλό Κόμμα» κάνει άνοιγμα σε «κεντροδεξιούς, εθνικιστές και δημοκρατικούς ψηφοφόρους, μέσω πολιτικού προγράμματος που θα προσελκύει άτομα από διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις». Με το σλόγκαν «Η Τουρκία θα γίνει καλά» κατεβαίνει στην πολιτική σκηνή της χώρας για να διαταράξει τον ύπνο του Ερντογάν το «Καλό Κόμμα» (ΙYI PARTI). Επικεφαλής του νέου πολιτικού σχηματισμού, που κινείται ιδεολογικά στον χώρο της Κεντροδεξιάς και Ακροδεξιάς, είναι η πρώην Αντιπρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μεράλ Ακσενέρ. Η «λύκαινα», όπως την αποκαλούν, Ακσενέρ, υπήρξε η «αντάρτισσα» και αποστάτης του εθνικιστικού κόμματος των «Γκρίζων Λύκων», του MHP, επικεφαλής του οποίου είναι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Η ίδια υπαινίχθηκε πως στις επόμενες εκλογές της Τουρκίας το 2019 θα είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Προέδρου Ερντογάν. Όσον αφορά τη στάση του νέου πολιτικού σχηματισμού στο Κυπριακό αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το προεκλογικό πρόγραμμα είναι άκρως αποκαλυπτικό.

 

Τα σχέδια για Κύπρο

Συγκεκριμένα, στο κομματικό «μανιφέστο» του κόμματος, που κυκλοφόρησε στον τουρκικό Τύπο, η αναφορά στην Κύπρο και το κατοχικό καθεστώς είναι η εξής:
«Το κόμμα μας θα υποστηρίξει με αποφασιστικό τρόπο την ύπαρξη και τα συμφέροντα του κυπριακού τουρκισμού και της κρατικής οντότητάς του, η οποία είναι η ΤΔΒΚ. Θεωρούμε ότι το καθεστώς που ταιριάζει περισσότερο στην ιστορία της Κύπρου, καθώς και στην επιβίωση και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, είναι να συνεχίσει η ΤΔΒΚ να υφίσταται ως ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος.

»Συνεπώς, η διεθνής αναγνώριση της ΤΔΒΚ, η εξασφάλιση της ένταξής της σε διεθνείς οργανισμούς και ενώσεις, η βελτίωση του επιπέδου ευημερίας της μέσω της ενίσχυσης της οικονομίας της, θα αποτελούν τα πιο σημαντικά και πρωταρχικά σημεία της ατζέντας του κόμματός μας όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Κατά την επιδίωξη του στόχου αυτού θα συνεχίσουμε την πορεία μας, αναπτύσσοντας στενές, ειλικρινείς και αξιόπιστες σχέσεις με γνώμονα την αρχή “ένα έθνος, δύο κράτη”.

»Κατά τη διαδικασία αυτή, για να επιβληθεί η ειρήνη στο νησί, θα επιδιωχθεί μια συμφωνία άμυνας και ασφάλειας με την ΤΔΒΚ, στο πλαίσιο της οποίας τα τουρκικά στρατεύματα που εξακολουθούν να βρίσκονται στο νησί, να συνεχίσουν [απρόσκοπτα] την αποστολή τους στην τουρκική βάση στο νησί», αναφέρει το πρόγραμμα.

Συνεκμετάλλευση φυσικού αερίου

Στη συνέχεια ακολουθεί ειδική αναφορά για την Ελλάδα, όπου αναφέρεται πως, παρόλο που οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια Συμμαχία, εντούτοις η Ελλάδα ενεργεί εκτός των όρων των συμφωνιών και εκτός διεθνούς δικαίου.

«Παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Ένα παράδειγμα είναι τα προβλήματα Θράκης-Αιγαίου-Κύπρου. Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, ενόσω η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία θα πρέπει να επικαλεσθεί τις αποφάσεις που έχουν παρθεί στην εξωτερική πολιτική, κυριαρχία και ασφάλειά της.

»Είναι προς όφελος και των δύο χωρών η συνεργασία, για να επωφεληθούν από κοινού εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Για την εξάλειψη των υφιστάμενων προβλημάτων πρέπει η Ελλάδα να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης, των διμερών συμφωνιών και των διεθνών συμβάσεων.

»Πρέπει οι δύο χώρες να αναπτύξουν τη συνεργασία τους στο Αιγαίο, στα πρότζεκτ για ασφάλεια των δύο πλευρών στο Αρχιπέλαγος, στον ιστορικό και πολιτιστικό Τομέα. Πιστεύουμε ότι το Αιγαίο θα μπορούσε να γίνει θάλασσα ειρήνης», αναφέρει η διακήρυξη.

Η επίσημη εξαγγελία του νέου κόμματος έγινε την περασμένη Πέμπτη σε ένα κατάμεστο ξενοδοχείο, με τους οπαδούς να φωνάζουν συνθήματα κάνοντας χειρονομίες με το σήμα των «Γκρίζων Λύκων». Παρόλο που η πλειοψηφία των βουλευτών του νέου κόμματος έχουν ακροδεξιά προέλευση, το «Καλό Κόμμα» κάνει άνοιγμα σε «κεντροδεξιούς, εθνικιστές και δημοκρατικούς ψηφοφόρους, μέσω πολιτικού προγράμματος που θα προσελκύει άτομα από διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις».

Όπως και το Ισλαμικό ΑΚΡ, έτσι και το νέο αυτό κόμμα υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον της οργάνωσης του Ιμάμη Γκιουλέν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να τερματισθεί ο διωγμός εναντίον των ΜΜΕ, τα οποία «δεν θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από πίεση».

«Η Τουρκία και ο λαός της είναι κουρασμένοι. Το κράτος έχει διαβρωθεί. Η δημόσια τάξη έχει διαλυθεί. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, παρά να αλλάξουμε ολόκληρο το πολιτικό κλίμα», ανέφερε η Ακσενέρ, μεταξύ άλλων, στην πρώτη της εμφάνιση.

Συνιδρυτής ο Τουρκσέν

Μέχρι στιγμής, το «Καλό Κόμμα» έχει ήδη πέντε βουλευτές, τέσσερεις εκ των οποίων είναι «λυκόπουλα» του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και ένας αποχώρησε από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη του περιλαμβάνεται και ο Πλοίαρχος Ε.Α. Αλί Τουρκσέν, γνωστός και ως Διοικητής της Ομάδας Βατραχανθρώπων, που ανέβηκαν στα Ίμια το 1996, φέρνοντας Αθήνα και Άγκυρα ένα βήμα πριν από τον πόλεμο. Άλλα μέλη είναι ο Durmus Yilmaz, πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, και ο Koray Aydin, πρώην Υπουργός Δημοσίων Έργων και Εστίασης.

Το «όχι» στο δημοψήφισμα

Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος τον περασμένο Απρίλιο, η Ακσενέρ τάχθηκε εναντίον των συνταγματικών αλλαγών, γεγονός που προκάλεσε τη διαγραφή της από το κόμμα του Μπαχτσελί. «Το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου ήταν ένα βρόμικο δημοψήφισμα», δήλωσε ενώπιον των υποστηρικτών της η Ακσενέρ, προσθέτοντας ότι η κρατική δομή της Τουρκίας «εξαλείφθηκε πλήρως» από τότε που ο Ερντογάν έγινε Πρόεδρος.

«Θα είμαι Πρόεδρος»

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις της, ήταν η συμμετοχή των γυναικών στις εκλογικές λίστες σε ποσοστό 30%. Αναλυτές εκτιμούν ότι το νέο αυτό κόμμα πολύ πιθανό να διχάσει το εκλογικό σώμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές του 2019, όταν η Τουρκία ολοκληρώσει τη μεταβατική περίοδο για μετατροπή του πολιτειακού συστήματος. Χαρακτηριστικό δείγμα των φιλοδοξιών της Ακσενέρ ήταν η απάντησή της όταν οι οπαδοί τής φώναζαν «Πρωθυπουργός», εκείνη αποκρίθηκε «θα είμαι Πρόεδρος».

Δημοσιεύτηκε Σημερινή (29/10/17))